Verlies verandert je leven; hoe vind je jezelf opnieuw uit? Wat is er op de bodem van de put?
Van verlies en tegenslag naar veerkracht en groei
Hoe komt het toch dat we het zo lastig vinden om met verdriet en verlies om te gaan? Een eerlijk gesprek erover voeren met elkaar is nog niet zo makkelijk. Jacomijn Kruisbrink gaat op zoek naar het andere gesprek over de dood, verlies, en tegenslag. Inspirerende interviews, waar ze een rauw randje niet uit de weg gaat en altijd zoekt naar het omslagpunt. Want verlies nemen brengt ook groei en ruimte. Verlies verandert een leven; hoe vind je jezelf opnieuw uit? Wat is er op de bodem van de put? Hoe kom je van verlies en tegenslag naar groei en veerkracht? Welke rol spelen rituelen? En hoe zit het eigenlijk met betekenis en zingeving? Zomaar wat vragen om over in gesprek te gaan. Want verhalen delen én naar verhalen luisteren helpt om weer te helen. Om weer vertrouwen te krijgen dat er naast de pijn ook plek voor geluk is. Verhalen waar verlies óók ruimte maakt voor een leven vol groei, zingeving en betekenis. Inspirerende verhalen die hoop geven. In deze aflevering praat Jacomijn Kruisbrink met Ellen van Son, directeur van de Vereniging leven met dood.
Het Nationale Rouwonderzoek
Hoe gaan mensen om met rouw in Nederland? De resultaten van het Nationale Rouwonderzoek van de Vereniging leven met dood laten zien hoe lastig het is om je weg te vinden als je met dood en rouw te maken krijgt.
Deze resultaten zijn best schokkend: 43% (teruggerekend naar de Nederlandse bevolking zijn dat zo’n 350.000 nabestaanden per jaar) geeft aan bij het rouwproces iets gemist te hebben. Ondersteuning, gelegenheid erover te praten, begrip, tijd. 350.000 mensen, ieder jaar weer opnieuw. Terwijl rouw na een jaar niet “over” is. Conclusie: heel veel mensen ervaren elke dag weer hoe ingewikkeld het is om rouw en verlies te verweven in hun dagelijks leven.
Hoe leren we leven met verlies en rouw?
We zijn de taal en de rituelen die uiting geven aan het verlies met elkaar kwijtgeraakt. Daarmee is het delen en samen dragen van verlies lastig geworden. Het gevolg is dat 1 op de 2 rouwenden denkt dit in hun eentje te moeten oplossen.
Niet iedereen heeft professionele begeleiding nodig, maar erover kunnen praten in je omgeving blijkt wél erg nodig. Ook, of misschien wel juist, na verloop van tijd.
.Soms is het veiliger om dat anoniem of op afstand te kunnen doen. Daarom biedt de Vereniging leven met dood de mogelijkheid om via de chat of telefonisch je verhaal te doen met goed opgeleide vrijwilligers.