Ben jij iemand die altijd maar doorgaat zonder bij je emoties stil te staan?
Af en toe een pauze inlassen in je rouwproces is geen overbodige luxe. Sterker nog, dat is een normaal onderdeel van je rouwproces. Psychologen noemen dat ‘copingstijl’. Dit is de manier waarop je gewend bent om om te gaan met stressvolle omstandigheden en tegenslagen. Het woord coping is afgeleid van het Engelse begrip to cope with, oftewel ‘kunnen omgaan met of opgewassen zijn tegen’. Maar wanneer het vermijden van rouw voor jou een gewoonte wordt, dan kun je er op lange termijn last van krijgen. In het artikel Addressing Chronic Avoidance of Grief geeft Litsa Williams 10 tips om deze gewoonte te doorbreken.
1. Heftige emoties zijn oké
Heftige emoties zijn zwaar, maar ze zijn niet levensbedreigend. Oefenen in het af en toe toelaten van je emoties zorgt ervoor dat je aan de heftigheid went. Als je je emoties voorzichtig toelaat, zet je al een eerste stap naar het vinden van de kracht om ze te kunnen dragen.
2. Blijf weg van zelfkritiek
Soms vinden we van alles van onszelf. Bijvoorbeeld ‘het is niet goed dat ik me zo voel’, of ‘ik kan er niet goed mee om te gaan’, en zelfs ‘het zou eigenlijk al over moeten zijn’. Bekijk de kritiek die je hebt op jezelf eens kritisch: waar komen die oordelen vandaan? Zijn ze gegrond? Bedenk je dan dat iedereen op zijn of haar eigen manier rouwt. Er is geen juiste manier. En er staat ook niemand naast je met een stopwatch om te timen hoe lang je rouwt.
3. Weet hoe je jezelf kunt troosten
Wanneer je zover bent dat je je vermijdingspatroon kunt doorbreken, is het belangrijk om te weten wat je kunt doen en hoe je goed voor jezelf kunt zorgen als je je down voelt.
4. Kom erachter wat je precies vermijdt en hoe je dat doet
Wat doe je om niet te hoeven voelen? Probeer je bewust te zijn van die momenten en te begrijpen wat er in jou gebeurt. Wat probeer je weg te houden? Waarom doe je dat, en wanneer?
5. Forceer jezelf niet
Laat je rouw stap voor stap toe. Ga niet opeens alles doen wat je hebt vermeden om er maar meteen doorheen te gaan. Bouw het rustig op. Vraag hulp in je omgeving of neem pauze wanneer het te overweldigend is.
6. Ook positiviteit of spiritualiteit kan een vlucht zijn
Een positieve instelling en het geloven in een hogere kracht kunnen troostend zijn, maar als het een alternatief wordt voor rouwen dan is dat ook vermijdingsgedrag. Het is belangrijk om daar alert op te blijven.
7. Plan rouwtijd in
Rouw duikt op de meest onverwachte momenten op. Dat is ook misschien de reden dat je het wegstopt: het komt altijd op het verkeerde moment. Daarom is het goed om rouwtijd in te plannen. Zo raak je vertrouwd met je emoties op een veilig tijdstip dat je zelf hebt uitgekozen. En kun je er beter mee omgaan wanneer het je een keer overvalt.
8. Denk na over therapie
Wanneer je toch door rouw overweldigd wordt, kan een therapeut je de ruimte bieden om je emoties te voelen in een veilige, deskundige omgeving. Hij of zij kan je ook wijzen op specifieke patronen die moeilijk zijn om bij jezelf te achterhalen.
9. Volg social media-accounts over rouwen
Is scrollen op social media voor jou ook een vermijdingsstrategie? Vul je timeline dan met wat informatie over rouwondersteuning.
10. Wees trots en beloon jezelf
Ruimte maken voor moeilijke emoties, verdriet en pijn is een enorme opgave. Maar je bent er wel mee aan de slag gegaan! Daar kun je trots op zijn. Beloon jezelf elke keer dat je met je rouw bezig bent geweest bijvoorbeeld met welverdiende rust en en goede zorg voor jezelf.