Wij willen ervoor zorgen dat de dood een natuurlijker plek in het leven krijgt.

Eén ding hebben we in elk geval met elkaar gemeen

We krijgen allemaal met verlies en rouw te maken. Afscheid nemen, zoals van iemand die je liefhebt, hoort nu eenmaal bij het leven. Maar we praten liever niet over de dood. Het is een ongemakkelijk onderwerp. Terwijl je verdriet delen een verlies vaak veel draaglijker maakt.

Als Vereniging leven met dood zetten we ons, zonder winstoogmerk, in om te zorgen dat de dood in onze samenleving een natuurlijker plek in het leven krijgt. Voortgekomen uit de uitvaartbranche en met een historie van meer dan honderd jaar weten wij ondertussen wat er nodig is.

Hoe geven we de dood een natuurlijke plek in het leven?

Dat doen we door ervoor te zorgen dat iedereen op het juiste moment de juiste informatie en de juiste ondersteuning krijgt. Dit noemen we gelaagde rouwondersteuning.

Goed georganiseerde, gelaagde rouwondersteuning bestaat nog niet in Nederland. In landen als Ierland en Australië wordt dit al toegepast, en met goede resultaten.

Wat is gelaagde rouwondersteuning?

Laag 1: Goede informatie

We laten ons niet meer overvallen door een verlies, zoals nu wel veel gebeurt. Nu denken we vaak pas na over de dood wanneer we ermee te maken krijgen. Door meer te leren over verlies, dood en rouw, dit beter te begrijpen en er met elkaar over te praten, zorgen we er samen voor dat het een natuurlijker plek krijgt in ons leven.

Daarvoor is goede informatie nodig over wat er gebeurt voor en na de dood, wat rouwen is, hoe je om kunt gaan met een verlies, en vooral hoe we het samen goed op kunnen vangen als het ons overkomt.

Laag 2: Gepersonaliseerde ondersteuning

Voor iedereen die dat nodig heeft bieden we gepersonaliseerde rouwondersteuning aan. Met goede informatie die bij je specifieke situatie past. Bijvoorbeeld met bruikbare tips, ervaringsverhalen van anderen, contact met rouwgenoten of door een of meerdere gesprekken met een goed opgeleide vrijwilliger.

Laag 3: Professionele ondersteuning

Wanneer je verdriet je te veel beperkt in je dagelijkse bezigheden en je behoefte hebt aan professionele hulp, dan kun je altijd nog terecht bij je huisarts of bij een rouw- of verliesdeskundige.

Met gelaagde rouwondersteuning vangen we elkaar beter op, zodat we met de juiste hulp op het juiste moment verder kunnen leven met een verlies.

Dit doen we niet alleen!

We doen veel samen met samenwerkingspartners die onze missie onderschrijven. En met informatiepartners die goede informatie bieden, maar ook onderzoekspartners bij opleidingsinstituten als universiteiten en hogescholen. Zo leren we niet alleen meer over wat nodig is, maar kunnen we ook gezamenlijk passende oplossingen vinden. Als een van die oplossingen ontwikkelen we de Rouwwegwijzer, een innovatieve, digitale informatiewijzer die precies die informatie en ondersteuning geeft die op dat moment nodig is.

We zorgen bovendien ook voor een landelijk netwerk van goed opgeleide vrijwilligers die ervaring hebben met rouw en verlies. Zij staan op het juiste moment klaar om te luisteren en te ondersteunen.

Wil je meer over ons weten? Neem dan een kijkje op de website van de Vereniging leven met dood.

Wat wij op dit moment aanbieden

Je kunt elke dag bij ons terecht via de Rouwchat, Rouwtelefoon en Rouwmail. Goed opgeleide vrijwilligers zitten op dit moment voor je klaar. Met wie je (anoniem) kunt praten en bij wie je je verhaal kwijt kunt.

Op de website Rouwinformatie.nl bieden we je zo veel mogelijk informatie over rouw overzichtelijk op één plek. Heb je suggesties, tips of nieuws voor onze redactie? Die zijn van harte welkom!
Mail ons, we zijn steeds bezig om deze website vollediger en beter te maken.