Vertel de mensen om je heen wat je nodig hebt
Veel nabestaanden willen niemand tot last zijn en vragen daarom niet om hulp. En omstanders, zeker degenen zonder enige ervaring met rouw, geven soms ongevraagd en ongepast advies. Voor heling is het voor veel mensen belangrijk om je verhaal te kunnen vertellen, om te doorvoelen wat je voelt en vertrouwde mensen toe te laten.
Het is belangrijk dat nabestaanden zich vrij voelen om te praten met iemand die ze vertrouwen en dat ze hun gevoelens en hun verhaal kunnen delen zonder dat hen wordt verteld: “Ben je er nu nog niet overheen?” of “Ik vond je leuker zoals je vroeger was, blij en vrolijk. Is er iets met je?” Wanneer we onze gedachten en gevoelens zo diep in ons begraven dat we bang zijn om iemand ‘ermee lastig te vallen’, lijkt rouw veel langer te duren.
Geef anderen de kans
Het is heel belangrijk om anderen toe te staan naar je uit te reiken, net zoals jij naar hen zou uitreiken wanneer hen iets zou overkomen. Doordat je anderen je kwetsbaarheid toont, geef je hen toestemming om je te troosten of zelfs met je mee te huilen, zonder bang te zijn dat hun tranen jou van streek maken. Of andersom.
Kwetsbaarheid vergt moed
Sommige mensen denken dat ze zwak zijn als ze huilen. Je bent misschien kwetsbaar, maar om je kwetsbaarheid te durven tonen moet je juist moedig zijn! Wanneer je jezelf toestaat om van iemand te houden, loop je nu eenmaal risico op verdriet. Verdriet is eigenlijk een andere vorm van liefde voor je overleden dierbare.
Laat weten wat je nodig hebt
Vertel de mensen om je heen wat je op dat moment wel of niet kunt of wil. Soms heb je een luisterend oor nodig, of een schouder om op te huilen. Soms is een knuffel op zijn plaats. Als je mensen niet vertelt wat je van hen nodig hebt, weten ze niet hoe ze op je moeten reageren.
Rouw duurt zolang het duurt
Het is belangrijk je te realiseren dat rouw zo lang duurt als nodig is. Er is geen tijdslimiet. Iedereen rouwt anders, dus verwacht niet van jezelf dat ‘je er nu wel overheen zou moeten zijn’. Er zijn al genoeg anderen die dat van je verwachten.
Rouw en het geloof
Vaak twijfelen mensen aan hun geloof of geven ze God de schuld van hun verlies na een heftig verlies. Dit is heel normaal. Onthoud dat rouw je niet alleen fysiek, mentaal en sociaal kan beïnvloeden, maar ook spiritueel.
Lichamelijke klachten
Wanneer je rouwt, kun je je vaak niet goed concentreren of logisch nadenken. Je voelt je boos, schuldig of vermoeid, je hebt pijntjes, je slaapt en eet slecht en je hebt nergens zin in. Dit zijn normale reacties op verlies en rouw. Het betekent niet dat je verkeerd rouwt als je dit ervaart. Het betekent ook niet dat je zwak bent. Het zijn gewoon de fysieke symptomen van rouw.
Alle uitdagingen die je tegenkomt op je pad van rouw kun je vaak beter het hoofd bieden wanneer je dit pad samen met anderen loopt. Neem bekenden in vertrouwen die zonder oordeel kunnen luisteren, vind een lotgenoten- of rouwgroep of ga eens praten met een rouwtherapeut. Onthoudt: ook uitreiken naar een ander valt onder goede zelfzorg.