Voel jij je overspannen na meerdere verliezen? Misschien heb je last van cumulatieve rouw.
Rouwoverbelasting kan optreden wanneer je in korte tijd meerdere verliezen meemaakt en je niet voldoende tijd krijgt om te beseffen wat dit met je doet. Wat zijn de symptomen van cumulatieve rouw en hoe kun je ervoor zorgen dat het niet erger wordt? De Amerikaanse website Retireguide.com zet het voor je op een rij.
Rouwen doe je niet alleen bij het overlijden van een dierbaar persoon, maar ook na het verlies van je baan, van vriendschappen of je gezondheid. Een opeenstapeling van verliezen kan emotioneel overweldigend zijn. De kans dat je te maken krijgt met cumulatieve rouw neemt toe naarmate je ouder wordt en je in je leven meerdere verliezen mee hebt gemaakt. Dan bouwt cumulatieve rouw zich gedurende langere periode op. Ook loop je meer risico wanneer je weinig steun krijgt uit je omgeving, wanneer je het lastig vindt om je gevoelens te uiten of wanneer je in het verleden geworsteld hebt met mentale problemen.
Cumulatieve rouw kan zich op verschillende manieren uiten:
- Emotionele gevoelloosheid en je niet kunnen uiten waardoor je het gevoel hebt niet in verbinding te staan met de mensen om je heen.
- De neiging om plaatsen, mensen of herinneringen die te maken hebben met het verlies te vermijden. Deze tijdelijke oplossing heeft tot gevolg dat je rouwproces juist langer duurt.
- Gevoelens van spijt of schuld, of jezelf verantwoordelijk voelen voor het verlies.
- Fysieke en emotionele uitputting waardoor je in een negatief vermoeidheidsspiraal terecht komt.
Het is in de eerste plaats belangrijk voor het genezingsproces om je te realiseren dat je inderdaad last hebt van cumulatieve rouw. Hoewel het verdriet altijd zal blijven, is het belangrijk om jezelf bepaalde gewoontes eigen te maken die je op weg kunnen helpen naar herstel.
Er zijn verschillende manieren waarop je met cumulatieve rouw om kunt gaan:
Praat met iemand
Vaak heb je de neiging om jezelf af te zonderen om met je pijn en verdriet om te kunnen gaan. Dat is ook belangrijk voor het rouwproces, maar wanneer je hiermee jezelf isoleert, snij je een belangrijke route af naar herstel. Jezelf uiten, je gevoelens onder woorden brengen en herinneringen ophalen kan helpend zijn. Tip: reik actief uit naar je vrienden, familie of naar een therapeut om je gevoelens te bespreken.
Dagboek
Schrijf met een vaste regelmaat in een dagboek: druk je emoties uit door ze op te schrijven. Zo leer je je verdriet beter te begrijpen en uiteindelijk te accepteren. Tip: schrijf alles op wat er in je opkomt zonder het te veroordelen.
Mindfulness
Doe aan mindfulness: Maak verbinding met het nu. Volg je ademhaling en sta jezelf toe te ervaren wat er op dit moment in je omgeving gebeurt, wat er in je hoofd omgaat en wat je voelt, zonder daar een label aan te hangen of het weg te duwen. Laat alle emoties en gedachten er in stilte zijn. Tip: doe dit elke dag minstens vijf minuten.
Routine
Wanneer je rouwt, vergeet je vaak om goed voor jezelf te zorgen. Creëer daarom een dagelijkse zelfzorgroutine. Het geeft je een doel en het helpt tegen stress. Tip: maak elke avond voor je gaat slapen alvast een to do-lijstje voor de volgende dag.
Dankbaarheid
Train jezelf in dankbaarheid: concentreer je op aspecten van je leven waar je dankbaar voor kunt zijn in plaats van om je te focussen op dat wat je niet meer hebt. Je zult merken dat er nog heel veel is om dankbaar voor te zijn. Tip: begin je dag met het hardop uitspreken van drie dingen waar je dankbaar voor bent.