Hoe ga ik om met mijn gedachten en emoties?
Rouw is een uniek proces. De emoties die je ervaart, de intensiteit ervan en hoe je ermee omgaat, zijn afhankelijk van allerlei factoren, zoals je levenservaring, de omstandigheden rondom het overlijden, en je eigen persoonlijkheid.
In het artikel What are the emotions of grief lees je welke gedachten en gevoelens je zoal kunt ervaren. Hieronder volgt per gedachte een liefdevolle uitleg en de geruststelling dat deze gedachten normaal zijn. Deze inzichten helpen je wellicht om het complexe proces van rouw bij jezelf en bij een ander beter te begrijpen.
Ongeloof en schok
Het is volkomen normaal om een gevoel van ongeloof en schok te ervaren wanneer een dierbare overlijdt, zelfs als je het overlijden aan zag komen. Dit gevoel kan leiden tot een tijdelijke staat van ongeloof; het kan dan zelfs zo zijn dat het lijkt alsof de persoon nog steeds aanwezig is. Deze emoties kunnen in golven terugkomen, wat verwarrend en pijnlijk kan zijn, maar het is een natuurlijk onderdeel van het rouwproces.
Concentratieproblemen en vermoeidheid
Rouwen kan het je moeilijk maken om je te concentreren en je dagelijkse taken uit te voeren. Je kunt je verward voelen, je eetlust verliezen en moeite hebben met slapen. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen door gezond te eten, voldoende te rusten en ruimte te geven aan je die emotionele rollercoaster waar je in zit.
Fysieke en mentale gezondheid
Wanneer je rouwt zorg je soms wat minder goed voor jezelf. Het is juist in deze periode belangrijk om je gezondheid in de gaten te houden, omdat stress je immuunsysteem kan verzwakken. Regelmatige lichaamsbeweging, zoals een wandeling, kan je helpen om zowel fysieke als mentale gezondheid te ondersteunen.
Intense en onverwachte emoties
Rouw kan gepaard gaan met intense emoties, waaronder plotselinge huilbuien of gevoelens van woede. Het is begrijpelijk dat je soms drastische veranderingen wilt aanbrengen in je leven, zoals verhuizen, maar het is vaak beter om grote beslissingen uit te stellen totdat je emotioneel stabieler bent.
Boosheid en schuldgevoelens
Veel mensen ervaren boosheid – soms richting de overledene of henzelf – als onderdeel van het rouwproces. Deze gevoelens zijn normaal en kunnen voortkomen uit het gevoel van onrechtvaardigheid of onvervulde verwachtingen. Het is goed om ook deze emoties te erkennen en accepteren in plaats van ze weg te duwen.
Praten over je dierbare
Het is vaak behulpzaam om over de overleden persoon te praten en om samen de fijne en de moeilijke momenten te herdenken. Dit kan helpen bij het omgaan met je verlies. Vrienden en familie kunnen steun bieden, maar het is ook goed dat je actief om deze steun vraagt wanneer je dat nodig hebt.
Herinneringen en acceptatie
Soms wil je niet aan herinneringen van je overleden dierbare denken omdat het te pijnlijk is. Het is belangrijk om je dierbare in alle volledigheid te herinneren, inclusief alle goede en slechte eigenschappen, de mooie en minder mooie tijden, ook al doet het pijn om te beseffen hoe groot het gat in je hart is. Door toe te staan dat die herinneringen er zijn, kan je wellicht het verdriet – langzaam – leren accepteren als een onderdeel ervan.
Het vooruitzicht op geluk
Het kan lijken alsof je intense verdriet nooit zal verdwijnen, maar na een poosje worden de randen van je pijn minder rafelig en scherp. Het is belangrijk om, stap voor stap, je bestaande interesses opnieuw op te pakken en misschien ook nieuwe te ontdekken. Het is een volkomen natuurlijk proces dat momenten van vreugde worden afgewisseld met perioden van verdriet. Geef jezelf daar de ruimte voor en wees niet te streng voor jezelf.
Zoek hulp en ondersteuning
Het is normaal dat je lange tijd verdrietig bent, want op rouw zit geen eindtijd. Probeer steun te vinden bij mensen die je situatie begrijpen. Dit kunnen vrienden, familie, of misschien ook professionele hulpverleners zijn als je het gevoel hebt dat je er zelf of met de mensen om je heen niet uitkomt. Aarzel dan niet om contact op te nemen met rouwbegeleidingsdiensten als je behoefte hebt aan extra ondersteuning, ze zijn er voor je om naar je te luisteren en je te ondersteunen.