Minder gespannen aan het werk, hoe doe je dat?
Weer gaan werken na de dood van een dierbare kan een emotionele uitdaging zijn. Sabina Nawaz biedt in het artikel Returning to Work When You’re Grieving inzichten over hoe je hiermee om kunt gaan.
Iedereen die in een rouwproces zit moet vroeg of laat weer aan het werk. Voor de een is dat ideaal: genoeg afleiding en een reden om niet toe te geven aan je verdriet. Voor de ander is het slopend, omdat je niet meer de collega bent die je was, maar die je nog wel probeert te zijn. Dat kan een eenzaam proces zijn, vooral als je collega’s niet zo goed weten hoe ze op je moeten reageren.
Omgaan met collega’s
Nawaz deelt enkele praktische tips voor hoe je de omgang met je collega’s zo gemakkelijk mogelijk kunt maken:
Verwacht verrassingen.
Steun – en het ontbreken daarvan – komt soms uit onverwachte hoeken. Als je van te voren rekening houdt met een scala aan verschillende reacties, kun je je er beter op voorbereiden.
Kies zelf wat je wel en niet wil delen.
Als iemand je een vraag stelt, betekent dit nog niet dat je ‘m altijd moet beantwoorden. Bedenk van te voren hoe je met lastige vragen omgaat. Je kunt bijvoorbeeld zeggen ‘dank je wel voor je belangstelling, maar ik vind het moeilijk om daar nu over te praten’. Of je verandert vakkundig het onderwerp naar iets waar je wel over wilt praten.
Vraag een collega als tussenpersoon.
Als je er helemaal niet over wil praten, kun je een collega in vertrouwen nemen die jouw voorkeuren met de rest van het team bespreekt.
Zelfzorg op de werkplek
De voorgaande drie tips kunnen je helpen met de reacties uit je omgeving, maar zelfzorg op je werkplek is net zo belangrijk. Zo kun je daarvoor zorgen:
Neem pauzes.
Rouwen vreet energie. En op sommige dagen kun je die helemaal kwijt zijn. Als het mogelijk is, voel je dan niet schuldig en geef jezelf wat meer ruimte dan normaal tijdens je werkdag om weer even op te laden. Geef jezelf bijvoorbeeld net wat meer tijd tussen twee meetings. Als je jezelf nu alvast kleine beetjes extra tijd gunt, voorkom je dat je straks uitgebrand en ziek thuis op de bank zit.
Vind een plek waar je je even terug kunt trekken.
Soms wil je gewoon even ontsnappen van je werkplek en alleen zijn. Bedenk van te voren een plek waar je dat kunt doen, zoals bijvoorbeeld je auto, of een parkbankje. Laat weten aan je collega’s dat je af en toe je ruimte pakt zodat ze weten waar ze aan toe zijn.
Zorg dat je tissues bij je hebt.
Als je rouwt kun je op de meest onverwachte momenten overweldigd raken door verdriet. Wanneer je zakdoekjes bij je draagt, zorgt het er in elk geval voor dat je geen vervelende loopneus krijgt tijdens een overleg.
Maak een troostdoosje.
Bewaar een doosje met kleine voorwerpen op je werkplek die je troost bieden: een lekkere essentiële olie, chocola, mooie foto’s, edelstenen, alles wat jou even een goed gevoel geeft.
Maak een checklist vraag om hulp.
Als je rouwt ben je vergeetachtiger en kun je vaker iets over het hoofd zien. Maak een lijstje van de dingen die je voorheen routinematig deed en eentje met je andere to do’s. Controleer beide lijstjes regelmatig en vraag ook een collega om je werkzaamheden te controleren.
Werken en rouwen is een uitdagende combinatie – voor jou, maar ook voor je collega’s. Wanneer je voor je weer aan de slag gaat rekening houdt met de bovenstaande tips, helpt je dat om je minder gespannen te voelen op de werkvloer.